søndag den 18. august 2013

Jeg elsker diagrammer!

Det er ingen hemmelighed at en af mine store kærligheder er...diagrammer. Altså på den fede måde! På den der artsy æstetiske måde med ord som graphic og visual. Men også bare diagrammer der er seje. Det er noget med kombinationen af stregernes skønhed og så den til tider utroligt præcise formidling af noget information. Det er ligesom at være på kunstmuseum, bare en smule mere gennemsigtigt. Du ved at der her er tale om en kunstner (i ordets videste begreb) der gerne har villet formidle noget indhold, men også gerne på en pæn måde. Så kan jeg rigtig nyde den banale skønhed samtidig med at jeg kan forsøge at aflæse betydningen...indholdet.
Nicholas Felton - fra hans projekt Feltron Annual Report. Tryk på billedet for at se det større.
Det er lidt banalt sagt det samme der sker når man rent faktisk står der på kunstmuseet. Det handler om at kigge, men det handler også om at "se". Plat, men langt hen ad vejen meget præcist.
Det ovenstående diagram er fra Nicholas Feltons pudsige og temmelig omfangsrige projekt "Feltron Annual Report". Hvert år udgiver han på sin blog HER en art rapport over sit liv i det forgange år. I diagrammer. Diagrammer der forsøge at vise hele hans liv i tal og forhold - lige fra alt hvad han har spist til hvilke mennesker han har været sammen med hvornår, hvorfor og på hvilke måder. Det er vanvittigt, men det er også smukt. Og så er det en glimrende kommentar til at den slags slet ikke kan lade sig gøre. Uanset hvor interessante nogle af diagrammerne er, til tider for os og sikkert oftere for hans nærmeste, ja så er de først og fremmest mikroskopiske detaljer fra et liv der indeholder så meget mere end tal og procenter. Der sker ganske enkelt mere i verden hvert sekund end vi nogensinde kan nå at opfange. Heldigvis.

En anden blog jeg for nylig er blevet forelsket i er Ilovecharts. Der finder man nemlig samme kærlighed til alskens diagrammer. Det er ikke altid samme skønhed som jeg leder efter, men til gengæld er der enormt stor variation på hvilke diagrammer der er fundet frem fra det store internet. Og så opdateres siden (som er en tumblr) stort set hver dag. Fedt nok.
Diagrammerne derinde veksler som sagt meget og kan til tider være deciderede seriøse og alvorlige tal over triste sandheder om den virkelige verden. Puha. Det er vigtigt jo. Heldigvis er det mindst lige så ofte diagrammer der foretrækker at handle lidt om sig selv på en skør måde. Det ovenstående "Pie-Chart" er et glimrende eksempel på dette. Og det er genialt! På den ene side siger den noget meget præcist og sikkert temmelig sandt. Vi vil ofte bare gerne have noget tærte! Og vigtigst af alt udnyttes diagrammets form aktivt således at både form og farve (samt "stykket" der er forsvundet) tilsammen konnoterer TÆRTE meget tydeligt. Jeg får faktisk lyst til at spise tærte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar